trečiadienis, vasario 16, 2005

Pasižymėjimai Evangelijai pagal Joną. Prologas

"Visa per jį atsirado, ir be jo neatsirado nieko, kas tik yra atsiradę."(Jn 1, 3)

Visas gyvas mus supantis pasaulis ir mes patys esame Dieve. Toks ir tokie, kokie esame. Be jokių išimčių, nepaisant gausybės skirtumų.

" Jame buvo gyvybė, ir ta gyvybė buvo žmonių šviesa." (Jn 1, 4)

Gyvybė yra Dievo Žodyje. Ji yra Meilės ryšyje, teikiančiame mums šviesą.

"Visiems, kurie jį priėmė, jis davė galią tapti Dievo vaikais - tiems, kurie tiki jo vardą, kurie ne iš kraujo ir ne iš kūno norų, ir ne iš vyro norų, bet iš Dievo užgimę." (Jn 1,12 - 13)

Tai taip visiems tiems, kurie patys neverčiami apsisprendė atsisukti ir priimti Jį. Prievartos čia nė kvapo, o juk galingesniam taip pasielgti ir pasiekti savo tikslo būtų gan lengva. Neįprastas atsižvelgimas į žmogaus apsisprendimą.
Tikėjimas jo Vardu kyla ne iš prigimties, o iš dvasios. Iš čia apsisprendęs atsisukti į Dievą, žmogus perkeičiamas, jis apdovanojamas asmeniniu santykiu "tėvas - sūnus" su Dievu. Tai apeliuoja į labai vertingą, pamatinį šeimos santykį. Čia taip: brandinti dvasią priimti Dievą, ir būti šio priėjimo naujai perkeistu.

"Dievo niekas niekada nėra matęs, tiktai viengimis Sūnus - Dievas, Tėvo prieglobstyje esantis, mums jį atskleidė." (Jn 1, 18 )

Nepaprasto santykio paliudijimas. To santykio ypatumas - "Tėvo prieglobstyje esantis". "Atskleidė", o ne parodė - Dievas ir toliau lieka niekam nematomu. Tai kalba apie Dievą kaip Dvasią. "Atskleidė" - paliudijo savimi.


Daugiau pasižymėjimų:
Pasižymėjimai Evangelijai pagal Joną (1,19-25)
Jn. Pirmieji mokiniai
Jn. Vestuvės Kanoje
Jn. Šventyklos orumas
Jn. Žmonių pažinimas
Jėzus ir Nikodemas (Jn 3, 1 - 21)
Paskutinis Jono Krikštytojo liudijimas ( Jn 3, 22 - 36)
Jėzus ir samarietė (Jn 4, 5 - 41)
Išgydymas Betzatoje (Jn 5, 1 - 15)
Duonos padauginimas (Jn 6,1 – 15)
Jėzus eina vandeniu (Jn 6,16 – 21)
Jėzus kalba apie gyvybės duoną (Jn 6,22 – 66)

Komentarų nėra: